Nem mehetünk el szó nélkül a történések mellett. Ha egyáltalán beszélhetünk most “menésről”. Napról napra hatalmasodott el a pánik, ami szépen lassan csendesedik el. Lassan minden és mindenki lelassít, megáll. Nehéz ezt kivitelezni egy ilyen mértékben felgyorsult világban. Ahogy tapasztaljuk, az emberek egyik fele igyekszik felelősségteljesen cselekedni, önkéntes karanténba vonul, a másik fele pedig egyelőre lázad a helyzet ellen, el sem tudja képzelni, hogy a négy fal között üljön. 

Nehéz. Mindenkinek. Kinek így, kinek úgy. Annyi bizonyos, hogy mindannyiunkra hatással van tagadhatatlanul. 

 Mi szerencsére alapból otthon dolgozunk javarészt, persze amikor nem lehet kimenni, igen frusztráló tud lenni. Nekünk mégis könnyebb, mert már megszoktuk a hónapok alatt. Nem igényeljük a társasági eseményeket, a bulikat, az állandó találkozásokat, méla magányunkban alkotunk. Mégis rossz, mégis nehéz. Ritkán járunk el, de most volt egy fantasztikus esemény, egy koncert, amit nagyon vártunk és nem élhettük már át az élményt. A család Kalocsán és Hartán él, most viszont nem tudjuk meglátogatni őket, mert így a legbiztonságosabb. 

Amit tenni tudtunk a kellemesebb itthoni munkavégzés érdekében, hogy az irodát- hála a jó időnek-, leköltöztettük az emeletről a nagyon fényes, sok ablakos, természetre néző nappali részbe. Sokkal komfortosabb, árad be a fény, ami rendkívül motiváló és sokkal jobban haladunk, az ötletelés is könnyebben megy. 

Pár gyakorlatias tanács, hogy kihozd a helyzetből a legjobbat:

 1. Mit tudsz tenni, hogy otthon is jól érezd magad?
 • Csinálj egy nagytakarítást, főleg, ha régóta halogatod. Haladj kívülről befelé. Ez mindig hatásos. Ha rend és tisztaság lesz kívül, a belsőd is könnyebben fog tisztulni az ártalmas, negatív gondolatoktól. Ráadásul most különösen fontos a vírus miatt a tisztaság, a fertőtlenítés. 
 • Sokan már home office-ban dolgoznak, nagy valószínűséggel egyre többen fognak. Kevesen tudják hogy is lehet ezt jól csinálni. 
 1. Válassz le egy helyet, sarkot, vagy nevezz ki egy szobát, amit a munkára fogsz használni. 
 1. Alakítsd úgy, hogy a lehetőségekhez mérten nyugodt legyen a környezeted és tudj fókuszálni a feladataidra. Ne legyenek felesleges dolgok az asztalon, amik elvonhatják a figyelmedet. 
 1. Használj olyan rendszereket, amik segítenek, hogy ne vessz el a feladatok között. (pl. mi a Trellot használjuk)
 1. Határozd meg mindig előző nap este mi az a 3 legfontosabb dolog, amit másnap mindenképp meg kell csinálnod. Ezekre fókuszálj a következő nap. 
 1. Oszd be  jól az időd! Otthon tervek nélkül könnyen szét tud csúszni a nap, így erre fokozottan figyelni kell. Érdemes belőni több fókuszált periódust. Például 60 perces vagy 90 perces koncentrált munka. Aztán egy kis felfrissülés. Fontos az is, hogy tarts szünetet. 
 1. Az időd beosztását nagyban segítik a tervek. Írd meg mit kell a héten befejezned, elvégezned. Bontsd napokra a teendőid. Mindig legyen egy “to do” listád, amin a kész feladatokat ki tudod pipálni. Meglátod, remek érzés lesz, amikor mindent kipipálsz az adott napon, motiválni fog és elégedettséget ad.
 • Tölts időt a családoddal, gyerekeiddel, barátaiddal– akikkel együtt éltek. Általában kevés idő jut egymásra. Most itt a lehetőség kihasználni a “kényszer pihenőt”. Beszélgessetek, társasjátékozzatok, töltsetek együtt minél több minőségi időt. 

 1. Mit tudsz tenni az egészségedért?
 • Lehetőleg most kerüld a tömeget, ha lehet, egyáltalán ne mozdulj ki. Manapság már szinte mindent meg lehet rendelni az internetről is, nem muszáj sorban állnod és emberekkel érintkezned a gyógyszertárnál, nyugodtan rendelj magadnak vitaminokat és pár fontos gyógyszert, ami jól jöhet, ha megfázol, lázas leszel, köhögsz. 
 • Szedj vitaminokat! C-vitaminból most extra nagy dózis javasolt, D-vitamin, B-vitamin, magnézium, halolaj. Vértezd fel magad, légy ellenálló! Erősíteni kell az immunrendszert, hogy ne fogjon ki rajtad a vírus! 
 • Készíts házilag immunerősítő védőitalt! Hozzávalók 1 főre: 1 egész citrom leve, 1 evőkanál kurkuma, 1 evőkanál almaecet, 1-2 evőkanál méz, 2-3 cm gyömbér reszelve, 2 dl meleg víz. Keverd össze és idd meg! 🙂 Legjobb, ha reggel ezzel indítod a napot!
 • Igyál sok vizet, zöld teát! Ha szükséges, tölts le egy alkalmazást, ami bizonyos időnként emlékeztet, hogy innod kell!
 • Sportolj, mozogj! Aki eddig is sportolt, ne hagyja abba, folytasd a jó szokást otthon is! Rengeteg online elérhető videó létezik, ami segíteni fog ebben. Aki eddig halogatta, itt az idő, hogy végre belevágj! Nincs több kifogás, kezdd el még ma! Ez is rendszert fog adni a napoknak és változatosabbá teszi az otthonlétet. 
 • Amíg teheted(mert sajnos nem tudjuk még mi vár ránk), menj a természetbe, ahol nem kell érintkezned emberekkel, és sétálj egy nagyot! Kutyások előnyben! 🙂 
 • Meditálj! Ha még nem próbáltad, itt a lehetőség, rendkívül fontos, hogy rendben legyél mentálisan is. A meditáció segít tartani a fókuszt, ha reggel és este is meditálsz, keretet ad a napodnak, erősebbé és energikusabbá tesz, egyensúly lesz az életedben a nehéz időszakban is. Erősen ajánlott!

 1. Mit tegyél, ha úgy érzed vállalkozóként kicsúszott a lábad alól a talaj?
 • Engedd el a múltat, gondold újra az eddig jól bevált folyamataidat!
 • Ülj le, gondold át mit tudsz most tenni, amivel bevételhez juthatsz.
 • Találd ki mi az, amit át tudsz ültetni online verzióba

Például:

-offilne edzés —> online edzés, oktató anyag, előfizetéses rendszer

-offline angol óra —> online angol óra, online oktató anyagok

-fotózás —> oktató anyag, digitális fotómontázs

 • Növessz “B lábat”! Ez jól fog jönni akkor is, ha helyre áll a rend és minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Gondolom nincs ellenedre egy kis passzív bevétel. Ha most felvértezed magad, legközelebb már sokkal “ütésállóbb” leszel. (Persze ne legyen legközelebb!)
 • Készíts online oktató anyagokat! Most megnő az igény a tanulásra, új készségek elsajátítására, akár új szakma kitanulására. Az eddig állandó mozgásban lévő emberek vágyni fognak valami újra, nyitottabbak lesznek új elfoglaltságokat keresni. Találjanak meg Téged!
 • Kommunikálj! Ne húzd be a kéziféket, az a legrosszabb, amit most tehetsz! Az emberek most leginkább őszinteségre, megértésre, empátiára, buzdításra, motivációra vágynak. Legyél Te, akitől megkapják! Legyél Te, aki elűzi a félelmeiket és akire felnézhetnek. Hidd el, ha most kitartasz és erőt adsz, motiválsz, Te fogsz eszükbe jutni béke időkben is. +1 voks a kommunikáció mellett: Amennyiben anyagi nehézségeid vannak, ez az a pont, amit akkor is meg tudsz oldani. Csak ülj le a gép elé és írj, posztolj, blogolj! Adj értéket! 
 • Építsd a követőbázisod! Amennyiben megfelelően kommunikálsz és remek tartalmakat gyártasz, képes vagy megérinteni az embereket, most még több követőre tehetsz szert. Megnőtt az online térben eltöltött idő és tartalomfogyasztás.
 • Bővítsd az e-mail listád! Készíts valami hasznosat, ha igazán értékes tartalmat tudsz nyújtani, most könnyedén növelheted a feliratkozóid számát. Fontos, hogy ne használd ki a helyzetet és valódi értéket adj, ne csak azért dobj össze valamit, hogy hasznot húzz! A turpisság hamar kiderül, ha nem azt kapja a feliratkozó, amit várt.
 • Építs új folyamatokat, készíts megfelelő értékesítési tölcsért.
 • Cselekedj! Amire vége lesz ennek az egésznek, Te megerősödve, megújulva gyere ki belőle!

 1. Mit tegyél, ha olyan a tevékenységed, hogy úgy gondolod képtelenség online bármit is csinálnod?
 1. Írj nekünk, hátha mégis akad valamilyen lehetőség, ötleteljünk!
 2. Használd ki a felszabadult időt önfejlesztésre, tanulásra, olvasásra. Keresd fel meglévő ügyfeleidet, erősítsd a bizalmat! Biztosítsd őket, hogy ha lecseng a vírus, Te ugyanúgy ott leszel nekik és számíthatnak Rád.

Amennyiben elakadtál vagy segítségre van szükséged az új folyamatok kitalálásában, kivitelezésében, keress minket bizalommal!

Kitartást és sok erőt mindenkinek!

Emese és Detti

A Soulwave Marketing csapata

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is:

Pin It on Pinterest

Shares